În primii ani de activitate n-am simțit presiunea organizării călătoriilor. A fost vis după vis, ca Ozana cea frumos curgătoare și oamenii fericiți. Ceea ce se întâmplă și acum, însă eu am început sa fiu un pic mai conștientă că mă ocup cu vacanțele oamenilor, vacanțe atât de prețioase pe vremuri destul de nebune, aș zice.
Da, conștientă sunt, mai ales de psihologia călătoriei de grup, un subiect pe care m-am încăpățânat să-l studiez și despre care am tot promis că voi scrie atunci când va veni vremea. Azi mi-am adus aminte de notițele scrise pe dosul unui caiet, pe vremea când călătoream în Myanmar. Au fost primele cuvinte în acest sens.
De atunci au trecut vreo 6-7 ani și eu tot leg călătorii pentru oameni. Ba, mai mult, mă și implic personal, mergând cu ei. Și, cu fiecare grup, am înțeles din ce în ce mai bine ce să “da” și, mai ales, ce să “nu” într-o călătorie de grup. Așa că, dragi oameni și cine știe ce alți ochi ai marelui internet, i give you câteva concluzii despre lucruri la care te poți aștepta atunci când călătorești în grup organizat.
Spoiler alert, vor fi și chestii neplăcute, acest articol nefiind scris pentru a-mi favoriza propriul business. Acest articol este scris și în baza feedback-urilor primite de la călători, pentru a educa și pentru a face omul să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, o călătorie de grup, exceptând destinația în sine. Ajungi tu singur/ă la ce concluzie vrei, fie ea că e mișto cu grupul, fie că nu ți se potrivește.
Mi-a fost clar încă din a doua sau a treia călătorie de grup că vibe-ul ghidului însoțitor este cel mai important într-o astfel de organizare. E ca-n filmul ăla “happy wife, happy life”. Ghid relaxat, grup fericit. Pentru mine a rămas regula nr. 1. Încerc, pe cât pot, ca atunci când plecăm, să las orice fel de supărare acasă. Și îți spun și de ce: deși știu că, pentru a se desfășura totul bine, voi avea de muncit, prefer să aleg un mindset relaxat. E cheie, e aur. Așa devin și eu un călător, nu doar un organizator, iar oamenii vor fi mai relaxați pe lângă mine.
Și acum săpăm mai adânc în subiect. Să vorbim despre firea omului, un spectacol veșnic, dar și gratis. Să știi că, într-o călătorie de grup, poți avea șansa să te descoperi pe tine în circumstanțe neobișnuite. Că, practic, ieși din cutie. Pentru că tu, cel/cea de acasă, nu vei fi același/aceeași în călătorie. Și de aici începe distracția. De la reacții la vorbe, cu stări diferite față de cele pe care te aștepți să le ai, călătoria le va accentua sau le va diminua. Înveți să lași rușinea, timiditatea sau anxietatea în urmă. E un drum al descoperirii de sine. Câteodată începe anevoios, dar te asigur că se termină cu bine. Ai atâția oameni în jurul tău, be happy! Și da, pot fi situații de nepotrivire a caracterelor, însă nu uita ca ai un scop, acela de a te relaxa, de a descoperi și a călători. Și de a te distra!
Apropo de distracție, parcă altfel faci hora iordaniană în deșert cu mai mulți prieteni, decât de unul singur, nu? Sau mai bine tragi un dans la discoteca din sat în Zanzibar cu fetele decât de una singură. Pentru că într-o călătorie de grup dispare acel “aș face asta, dar n-am cu cine”.
Și mai e o treabă, una destul de haioasă pentru tine, dar ușor în defavoarea organizatorului.
Într-o călătorie organizată tu poți să vii direct la aeroport, fără să consumi timp și energie pe documentare. Nu vei petrece timpul organizând cazări, transporturi, ghizi, obiective de vizitat, rooming list-uri și multe altele. Ălea sunt la organizator, tu doar te prezinți la aeroport, cu pașaportul, zâmbind. Zic “în defavoarea organizatorului” pentru că nu e nimeni perfect. Ghidul se asigură că nu ratezi obiective, dar oricât de multă informație dăm noi, cei care încercăm să facem din rahat bici (scuzați my french), nu vom reuși aproape niciodată să facem ca toată acea informație să ajungă la tine. De aceea te sfătuiesc un lucru cât pot de sincer: dacă, vreodată, ți se dă de la un organizator ceva de citit, e PENTRU TINE, pentru binele tău. Citește, îți va fi mai ușor. Pe cuvânt de călător!
“Ai grijă cu cine mă pui în cameră!” , “vezi că sforăi!” și alte ̷d̷e̷z̷a̷s̷t̷r̷e̷ finețuri. Păi dacă te înscrii la o călătorie de grup, ar fi bine să îți și asumi asta. E posibil ca în unele zile cineva să întârzie. E posibil să te enerveze, însă în ziua următoare s-ar putea să ți se întâmple chiar ție. Așa afli că nici tu nu ești perfect/ă. Bine, în cazul sforăitului recomand puternic opțiunea suplimentului de “single” sau găsim pe cineva mai surd și am rezolvat problema.
Am ajuns acum la aspectul banilor. Care contează și va conta mereu. Sau mai mereu. Sau până vom sparge o bancă! Da, o călătorie de grup organizat va fi mai ieftină decât una pe cont propriu. Tu alegi dacă vrei așa, nu este o regulă de bază și nu obligăm pe nimeni. Însă vreau să știi că unele costuri primesc reduceri dacă suntem mai mulți, câteodată reduceri care fac o diferență mare. Fie că ne tocmim la prețuri de cazări, transport, mâncare și altele, nu uita că-n țările unde nu au prețurile afișate, e loc de tocmeală. E loc mult.
Hai să zic și ceva “de rău” despre călătoriile de grup. Deși, până la urmă, nu e rau deloc. E natural și firesc pentru oameni să vrea să fie și singuri la un moment dat. Deci se pot ivi situații în care ai dori să te desprinzi de grup. Un bun organizator ar trebui să anticipeze asta cumva și să știe și cum să comunice în acest sens, adaptând programul sau oferind timp special pentru asta (va aduce echilibru în program). Așa că dacă te mănâncă în tălpi, fă-ți un pustiu de bine, ia o părere de la organizatori, vezi dacă e ok sa hălădui singur și dă-i drumul. Vei descoperi chestii pe care, mai apoi, le poți împărți cu oamenii. Plus că va crește încrederea de sine, iar asta e de neprețuit.
Desigur că sunt situații în care limitele răbdării vor fi ușor testate. Nu există grup în care să nu se ivească asta. Și, dacă există, doresc corespondență! Dacă stai sa te gândești, problema nu e la tine și nu uita scopul pentru care călătorești. Lasă organizatorul să se ocupe și mergi mai departe.
Și, pentru că mă pregătesc să închei, am lăsat la urmă probabil cel mai important aspect, ritmul călătoriei. Deși destinația îți e pe plac, ritmul este esențial și poate fi dedus prin comunicarea cu organizatorul, atunci când citești programul. Și, chiar dacă este pe placul tău, dacă tu nu ești o persoană echilibrată, iar grupul va avea un alt fel de vibe, e posibil să te frustreze asta. De aceea este bine să comunici asertiv și să alegi înțelept. Da, unul din farmecele călătoriei de grup este că poți alege ce este potrivit pentru tine și, mai ales, cu ce ghid/organizatori. E libertate!
Călătoria de grup ajută în numeroase feluri și nu e obligatorie. Aici e frumusețea. Descoperi locuri unde, altfel, nu ai fi putut ajunge singur, îți poți face prieteni și conexiuni noi, ai cu cine împărtăși bucuria călătoriei și, mai presus, te descoperi. Acum rămâne să îmi spui tu despre experiențele tale în călătoriile de grup. Și, dacă încă n-ai “gustat”, să-mi zici ce crezi, ți s-ar potrivi sau nu? Oricum ar fi, butonul de reply e acolo, iar eu sunt la primire.
Hai, că dacă am ajuns până aici, înseamnă că am făcut treabă bună împreună. Ne vedem și pe grupul HAICUSORI de Facebook. Travel for the story!
Peseu: mulțumesc ca ați răspuns la apel când am cerut păreri și vă scot ca la tablă: Carlita, Paul, Bianca, Alina pentru corectarea textului și sper că n-am uitat pe nimeni. Că, și dacă am uitat, …mă dă șeful afară.