Ceea ce urmează să citiți este un articol despre a treia destinație adăugată proiectului HaiCuSori, o idee de itinerar, recomandări mâncare și ponturi despre locuri fabuloase pentru Iordania, una din cele mai atractive țări ale lumii.
Prima întâlnire cu magia Iordaniei
Trebuie să îți mărturisesc că n-aș fi ajuns în Iordania dacă nu ar fi fost documentarele despre Petra. Sau Marea Roșie cu ale sale sesiuni de snorkeling. Sau minunatul deșert Wadi Rum pe care-l văzusem prin nu puținele filme care s-au făcut acolo. Nu puține și foarte faimoase, căci Iordania a prins elan și mai mare post filmărilor lui DUNE.
Bine, îți mai mărturisesc și că am început să scriu acest articol în timp ce mă gândeam ce-mi fac de mâncare. Și apoi gândul mi s-a dus direct la falafel, mansaf, vinetele lor murate și kunafa. Da, Iordania este țara în care am mâncat cel mai bine. O spun cu mâna pe inimă.
Cu mâncarea din Iordania am început o relație minunată și de lungă durata în primăvara lui 2019 și de atunci o țin tot așa. În afara pandemiei am mers de 2 ori pe ani, iar oamenii din grup au fost fericiți.
De ce să mergi în Iordania și cum ajungi acolo?
Cum adică de ce? Parcă ne-a fost clar din capul mesei că mâncarea este primul motiv. Al doilea fiind Petra, simbolul Iordaniei care atrage cam 1.1 milioane de vizitatori pe an. Pe bună dreptate, căci în 1985, Parcul Arheologic Petra a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO, iar în 2007 a fost numit una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Iar atmosfera de acolo te transpune fix într-un film ca Indiana Jones. Am să revin la acest subiect, căci Petra este, în continuare, un izvor nesfârșit de idei.
Ca să ajungi în Iordania sunt mai multe posibilități de zbor. Primul ar fi Ryan Air, apoi Tarom-ul (cât o mai fi, însă orele de zbor sunt complet împotriva firii unui om care apreciază somnul). Eu prefer Ryan Air-ul, pentru orele bune de zbor. Și aterizează direct în Amman, iar cursa directă ține cam 3 ore.
Ok, ai ajuns, now what?
Păi, ca-n orice țară unde, ca sa intri, ai nevoie de viză, te apuci de formalități. Găsești mai multe detalii pe minunatul site mae.ro, dar ca sumar, e bine de știut că viza se poate obține la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei din străinătate, dar și la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internațional “Queen Alia” Amman – contra cost (40 dinari iordanieni – aprox. 56 USD). Pentru călătoria de grup HAICUSORI nu este nevoie să luați voi viza, ea este inclusă în pachetul plătit, dacă mergeți cu grupul.
Și apoi începi călătoria. Două, trei Salaam Alaikum mai târziu și pornești de la aeroport spre Amman. Pentru ca noi călătorim în grup, avem deja transportul asigurat. Dacă mergi singur, îți recomand să iei un taxi din fața aeroportului, taxi care va costa în jur de 20 dolari. Până în centrul Ammanului vei face cam 40 minute. Și dacă nu dorești cu taxi, atunci ai autobuze la dispoziție tot pe acolo prin zonă.
Iordania sau “pământul străvechi” este un stat tânăr care poartă urmele multor civilizații. Separată de Palestina antică de râul Iordan, regiunea a jucat un rol proeminent în istoria biblică. Între granițele sale se află vechile regate biblice ale Moabului, Galaadului și Edomului, la fel ca și faimosul oraș de piatră roșie Petra, capitala regatului nabatean și a provinciei romane Arabia Petraea. Până în 1918 a făcut parte din Imperiul Otoman, iar din 1946 Iordania este un regat independent. Fiind printre cele mai liberale țări din lumea arabă din punct de vedere politic, Iordania împărtășește problemele care afectează regiunea, însă conducătorii săi și-au exprimat angajamentul de a menține pacea și stabilitatea. Majoritatea covârșitoare a oamenilor sunt arabi, în principal iordanieni și palestinieni. Însă, așa cum probabil ai mai auzit, există și o minoritate semnificativă de beduini, care au fost cel mai mare grup indigen înainte de afluxul de palestinieni în urma războaielor arabo-israeliene din 1948–49 și 1967.
Să vorbim un pic despre beduini. Cei din est sunt crescători și păstori de cămile, în timp ce beduinii din vest strâng oi și capre. Există și seminomazi, stil în care se contopesc modurile de viață ale deșertului și zonele cultivate. Acești oameni adoptă o existență nomadă în timpul unei părți a anului, dar se întorc la timp la pământurile și casele lor pentru a practica agricultura.
Come on, ar fi păcat să nu te duci peste tot prin Iordania!
Deși Iordania e doar la câteva ore de zbor de noi, e bine ca atunci când ajungi pentru prima dată să profiți la maxim de timpul petrecut în țara sfântă. Adică, ce vreau eu să îți spun e că, pe lângă faptul ca vei vedea Petra, deșertul Wadi Rum, Marea Moartă și Marea Roșie unde îți recomand puternic o sesiune de snorkeling, peste tot vei întâlni mâncare bună. Dar să leluăm pe rând, că de aia suntem aici.
Îți recomand sa începi cu o vizită în orașul Madaba ca să vezi faimoasa hartă mozaic a Ierusalimului, veche din secolul VI. O găsești în biserica greco-ortodoxă Sf. Gheorghe (St. George). Însă, dacă o iei pe străduțe, Madaba se simte în același timp foarte iordanian. dar și foarte diferit de altundeva în Iordania. Acesta-i farmecul orașului, de fapt. Apoi continuă cu adevăratul loc al botezului, Muntele Nebo, iar seara cazează-te la Marea Moartă, pentru o baie de nămol și un apus în mare.
Iordania are multe canioane, majoritatea sunt vizitabile încă din luna martie. Printre ele, Wadi Mujib și Wadi Numeira sunt cam cele mai pitorești și, dacă le vizitezi, ai parte de aventură, adrenalină și niște fotografii pe măsură.
Însă hai să ne aducem aminte unul dintre cele mai importante motive pentru care ai venit în Iordania. Ești deja la 3 ore distanță de Petra, această bijuterie a turismului Iordanian. Înainte de a-ți arăta fotografii de acolo, vreau să-ți explic un pic ce înseamnă vizita în unul dintre cele mai cunoscute sit-uri arheologice de pe pământ.
Majoritatea atribuie Petrei imaginea cu acea clădire descoperită în stâncă, clădire care a fost, de fapt, trezoreria unui întreg oraș. Și când zic “întreg oraș” e bine de știut că, până la acea trezorerie ai de mers pe jos cam 3 km sau 40 minute, asta dacă nu grăbești pasul, dar și după ea mai ai câțiva kilometri de oraș. Dacă ești pentru prima dată acolo, rezervă-ți numai pentru acest drum (intrare-trezorerie) 2 ore. Canionul, de fapt, drumul din canion are câteva atracții. Vei fi luat o decizie bună pentru asta, ai încredere. Apoi ajungi la trezorerie unde e bine să stai un pic și să descoperi împrejurimile. Mai pune 1h și aici, nu because reasons, ci o poză cu cămila, mai un ceai la terasa cu vedere la clădire sau pur și simplu statul îți vor lua niște timp. Da, știu că te gândești la acele fotografii cu trezoreria văzută de sus. Există drum special pentru asta, însă este interzis. Oameni au căzut de acolo, iar finalul nu a fost unul fericit deloc. Nu recomand. Bun, avem deja 3 ore de când am intrat în sit. E momentul să continui drumul prin orașul nabateenilor. Prin dreapta trezoreriei există un drum care te va purta spre alte părți ale sit-ului. Iar asta îți va mai lua vreo 2 ore. În total aș zice că e bine să aloci acestei vizite cam 6 ore. Și când te gândești ca doar 15% din sit a fost descoperit!
Ce poți vedea la Petra pe zi? Bine, ia un loc și hai să-ți zic:
- Drumul prin canion, Bab As-Siq, până la trezorerie e presărat cu multe formațiuni și poți vedea urme proeminente ale civilizației nabatene.
- Clădirea trezoreriei, simbol al Sit-ului UNESCO și toate legenedele care s-au format în baza istoriei ei.
- Drumul și scările care duc la Mănăstirea din sit, drum care durează vreo 30 minute și e pentru cei mai tari de picioare;
- Mormintele regale din stânci;
- Strada cu coloane, rămășițele romanilor care au preluat controlul asupra Petrei în anul 106 d.Hr.;
…și mai sunt cărări de bătut, însă am să te las și pe tine să descoperi, asta în caz ca nu te alături grupurilor noastre
Drumul prin canion, un mic spectacol de lumini și o atmosferă mistică sunt ce te așteaptă dacă îți iei bilet separat pentru Petra by Night. Eu recomand puternic această experiență pentru atmosfera mistică care se crează.
Apoi mergi la Aqaba, unicul oraș de coastă din Iordania. Unul dintre principalele puncte atractive ale orașului este politica fără taxe din regiune, ceea ce îl face unul dintre locurile mai ieftine pentru cumpărături din Iordania. Însă motivul cel mai motiv este acela că Aqaba se mândrește cu ape calde pe tot parcursul anului și o vizibilitate excelentă, făcându-l un loc ideal pentru începători pentru a încerca experiențe grozave la scufundări sau snorkeling. Nu de alta, dar poate vrei să vezi un avion sau un tanc, ambele scufundate.
Deja ești aproape de deșertul Wadi Rum, să știi. Unde Wadi Rum, deja faimos pentru formațiunile stâncoase și nisipul portocaliu, te așteaptă cu tabere unde te poți caza peste noapte. Te mai așteaptă aici și safari-ul cu mașini 4×4 printre munți verticali de gresie Umm Ishrin, bogați în fier, rezistenți la eroziune, separați de văi cu fund plat de sedimente aluviale, nisipuri eoliene și saline. Apoi mâncarea gătită în nisip și cântecele beduinilor la un pahar de ceai. Îți recomand să ieși din tabără pentru o plimbare scurtă sub stele, iar safari-ul să-l faci la răsărit sau apus. Dar niciodată safari pe furtună de nisip.
Castelul Karak, această fortăreață fantastică a cruciaților, și mai târziu fortăreața mamelucilor, este motivul pentru o oprire de câteva ore în drumul tău spre Amman. Îți recomand să te pierzi în labirintul întunecat de săli boltite cu piatră și pasaje nesfârșite. Iar în zilele senine, poți privi peste Marea Moartă și poți vedea până la Muntele Măslinilor care se învecinează cu Ierusalim.
Rezervă-ți cel puțin jumătate de zi pentru a ajunge și la orașul greco-roman Jerash, adică înapoi în epoca de bronz, unul din cele mai frumoase sit-uri arheologice pe care le-am văzut prin lume. Situat la doar 50 km de Amman, Jerash îți dovedește că, deși nu te-ai aștepta să vezi un complex roman atât de magnific în Orientul Mijlociu, Imperiul Roman s-a întins destul de departe. Amfiteatrul, arcadele și piețele sunt în stare excelentă datorită climatului uscat în care se află. La apogeu, Jerash găzduia aproximativ 20.000 de oameni. Cu legende, povești și sit-uri extrem de bine întreținute, Jerash nu a fost cooptat în UNESCO, ceea ce, odată vizitat, ți-ar părea o adevărată nedreptate. Iordania e încă la început. Are 400.000 de situri arheologice și doar 74 din ele sunt incluse în circuitul turistic.
A venit momentul să scriu nițel și despre Amman, un oraș relativ tânăr, fiind în mare parte o creație a secolului al XX-lea. Poate că ar fi bine să încep prin a-ți spune că pentru Amman ar fi bine să-ți rezervi, pe cât posibil, o zi întreagă. Pornești de la Citadel of Amman, care datează din epoca fierului, cetate unde vei găsi Templul lui Hercule, Palatul Umayyad, o biserică bizantină și un turn de veghe Ayyubid. La capătul modern, este, de asemenea, cel mai bun loc pentru a vedea ceea ce a fost pe vremuri cel mai înalt steag din lume. În Amman Rainbow Street, Fawzi Malouf, Omar bin al-Khattab (sau Mango Street) și Khirfan sunt câteva străduțe pitorești pe care ar fi bine să le parcurgi. Nu departe de Citadelă se afla un alt obiectiv turistic pe care nu trebuie ratat în Amman: amfiteatrul Roman. Acolo seara se strâng localnicii, joacă fotbal și se bucură de timpul liber. Apoi ai Muzeul Regal de Automobile și nelipsitele restaurante cu meniu traditional iordanian. Amman e, de altfel, orașul cu borduri luminate, lucru care m-a impresionat. Și are și o parte nouă, dezvoltată puternic imobiliar, cu zgârie nori.
Ca pont pentru Amman, un loc unde vei găsi alcool este lângă amfiteatru. În stânga lui, dacă te uiti în sus, vei vedea o reclamă mare pe care scrie Food, Booze, Great Views, Mini Zoo. Intrarea este prin hotelul de la parter.Fă-ți curaj, urcă, se vede minunat, au bere și îmi vei mulțumi pentru partea cu Mini Zoo.
Dar să vorbim un pic și despre MÂNCARE, platouașe, platouașe.
Iordanienii își arată ospitalitatea prin mâncare. Și, crede-mă, nu vei întâlni om care să zică ceva de rău despre bucatele lor. Începem cu Mansaf, felul de mâncare tradițional al Iordaniei. Vorbim despre orez vopsit cu șofran, cu miel gătit lent, îngrămădit deasupra și un sos de iaurt deshidratat turnat peste el. Servit de obicei pentru ocazii precum nunți, sărbători de felicitare sau înmormântări, este un simbol al culturii iordaniene și foarte, foarte delicios. Însă, ATENȚIE, mansaful se mănâncă cu mâna dreaptă în timp ce mâna stângă este ținută la spate și nu atinge niciodată degetele de gură, pentru a menține igiena.
Apoi fantasticul Falafel, de se topește-n gură. Mutabal, hummus și labneh. Poți încerca și Manakish, denumită și pizza iordaniană, coaptă în cuptor de cărămidă, iar pe deasupra acoperit cu za’atar (un amestec de condimente de cimbru de plante), ulei de măsline. Poate include topping-uri precum brânză albă (halloumi), ouă sau carne măcinată. Și Kunafa la desert, neapărat. Dar, ca sa facem o trecere-n revistă, pâinea, orezul, mielul, măslinele și uleiul de măsline, iaurtul, zaatarul, tahini, usturoiul, ceapa, murăturile, salvia și menta sunt doar câteva dintre gusturile și ingredientele distincte pe care le vei experimenta mâncând în Iordania.
Recomandări pentru mâncare, pe orașe, am să las aici și începem cu:
Amman – mergeți cu încredere pe Rainbow Street, unde găsiti restaurantul Nabteh o Fatteh, tot ce-i bun la ei în bucătărie, acolo găsiți;
Aqaba – se mănâncă bine mai peste tot;
Wadi Rum – nu rata mâncarea scoasă din cuptorul plasat la adâncime în nisip. Deobicei acest moment are loc seara, la cină și majoritatea taberelor îl practică. Carnea de miel este delicioasă când e gătită prin acest procedeu!
Madaba – pe străduțe inevitabil vei da de un restaurant bun, cât și de boutique-uri care vând caju și alune prăjite, bomboane și te mai miri ce alte ronțăieli.
Dead Sea – de obicei se mănâncă la hotel. Pe plajele semi amenajate nu exista buticuri sau terase.
Good to know pentru Iordania
Ca totul să funcționeze cât de cât excelent și călătoria ta sa fie mai relaxantă, îți las mai jos câteva (pe cine păcălesc eu, vor fi mai multe) sfaturi:
- te-ai asigurat că ai pașaport simplu electronic (nu temporar!) valabil 6 luni de la data întoarcerii în România și asigurare medicală de călătorie? Bine, atunci, …
- pentru a te scuti de cozi la intrările obiectivelor pe care dorești sa le vizitezi, poți cumpăra online Jordan Pass, de pe site-ul cu același nume, desigur. Verifică din timp programul unor obiective turistice, unele pot fi închise. Pentru călătoria de grup HAICUSORI nu este nevoie să luați nimic de pe site. De fiecare dată vom prelua Jordan Pass-urile când ajungem acolo și le achităm cash.
- dacă te știi sensibil cu stomacul, e bine sa ai la tine niște medicamente în acest sens
- preț la taxi: 2 JOD/km. Taxi se ia, deobicei, din stradă. Funcționează Uber!
- legat de regulile de îmbrăcăminte pentru femei: este recomandat să folosești haine care nu atrag atenția și să acopere pieptul, umerii și pulpele.
- ia la tine încălțăminte comodă.
- În Iordania poți plăti și cu dolari, dar și în moneda națională JOD, unde 1 JOD=1.26 Euro, 1 JOD= 1,31$
- prizele sunt ca la noi, deci nu trebuie adaptor.
- ia-ți abilitățile de negociator cu tine. Dacă ai suficientă răbdare să te târguiești cu vânzătorii, vei reuși să obții produsul pe care ți-l dorești chiar și la jumătate din prețul inițial propus de ei. Nu răspunde provocării lor de a propune tu un preț, ci lasă-i pe ei să-ți zică cât costă și începe negocierea de-acolo.
- în ceea ce privește alcoolul, o să-l aduci de acasă sau din duty free, în bagaj, pentru că ei sunt țară musulmană, deci mai ușurel cu berea și altele în restaurante din țară. În Aqaba se găsește alcool.
Până la urmă
Dacă tot am scris despre Iordania, să știi că m-am tot gândit la următoarea chestie: Iordania este o țară care îmbină, cu armonie, multe valențe ale călătoriei. Poți avea parte de adrenalină, iar la polul opus sunt liniștea culturală și cea spirituală. Acum că ai gustat un pic din farmecul Iordaniei, sunt curioasă: este sau nu pentru tine? Folosește cu încredere formularul de comentarii de mai jos. Tot Sori va fi la butoane să-ți răspundă. Până atunci, travel for the story!