Bună, sunt Sori Țigăeru și, chiar dacă te-ai abonat la acest newsletter pentru a primi ofertele călătoriilor pe care le organizez, vreau să te anunț că, pe lângă acestea, noi mai abordăm și alte subiecte de discuții pe aici. Adică azi avem sfaturi despre cum să îți păstrezi, atât cât se poate, o impresie bună asupra ideii de a călători, fie singur, cu familia sau, așa cum o facem noi de 7 ani încoace, în gașcă veselă, desigur.
Înainte de a începe, simt că ar trebui să mă prezint un pic. Cât să nu te plictisesc. Ce mă face să pot scrie despre acest subiect al siguranței în călătorie, este că am vreo 20 și ceva de ani de când călătoresc singură. Inițial și, din când în când, singură, dar și alături de oameni, pentru că acesta îmi e job-ul, să-i organizez și să-i însoțesc în aventurile noastre din lumea mare. Nu știu totul despre călătorie și nici nu am pretenția asta. Am călătorit singură pe majoritatea continentelor încă de pe la 18-20 ani și de atunci nu m-am mai oprit. Pe vremea aceea nu existau atât de multe probleme ca acum. Lipsa personalului de zbor ar fi putut părea un paradox incredibil în vremurile când toți voiam să fim ba piloți, ba însoțitori de zbor sau, cine avea noroc, chiar controlor de trafic aerian. Exceptând cazurile rare și izolate, condițiile meteo erau previzibile și constante, nu ca acum când o furtună poate decala zile întregi de zboruri. Iar asta se întâmplă în 2024, pe timp de vară, aproape lunar. Nu știu ce să mai zic și despre ce-o fi pe la iarnă.
Ne-au anulat zborul Amsterdam – București. Nu știu ce se întâmplă. Ce fac?
Zilele trecute, în urma cascadoriei făcute de Tarom, anularea a 52 din 88 de zboruri regulate, o prietenă mi-a dat un mesaj cu doar câteva cuvinte foarte simple, la care un răspuns venea să fie destul de greu de oferit și-l dau acum, scriind acest text. Se întâmpla că piloții Tarom n-au mai venit la muncă. Adică, mai pe românește, cum să fii Houdini și să faci să dispară rapid 1 milion de Euro dintr-un buget care era, oricum, deja schizoid. S-au declarat inapți de zbor, prin urmare lumea a rămas pe loc, cu uimirea pe față și gaura-n buzunar. Cu sau fără aer condiționat în aeroporturi, am primit iar un “kind reminder” românesc. Apoi călătorilor li s-a pus la dispoziție un număr de telefon la care au fost rugați să sune. Și acum să vorbim cifre: 52 de zboruri înseamnă aprox. 5000 de pasageri. Faceți voi matematica în timp ce eu îmi imaginez linia aia telefonică explodând?
Bine. Ce e de făcut, atunci, că asta m-a întrebat și prietena mea.
Păi, primul și primul lucru pe care-l faci e sa te apuci să-ți analizezi nevoile și apoi ai opțiuni: fiind companie de linie, Tarom trebuia să te aloce pe alte zboruri (probabil că vor fi cu conexiuni și ziua următoare), așa ca ori aștepți asta, ori îți cumperi alt bilet de avion spre casă. Sau, cum ar zice românașul nostru, “dupe posibilități”. Al doilea lucru care trebuie făcut este să-ți educi așteptările. Știu, e dur ce urmează să zic și nu prea ne convine, însă zburatul și călătoritul, în 2024, au devenit relative și nu la fel de bătute-n cuie precum am fost noi învățați pre pandemie. Iar asta se identifică la nivel global, că stai liniștit/ă, nu suntem unica țară cu probleme-n aviația locală. Mai ales vara.
Si mai e o soluție pe care mulți o trecem cu vederea, inclusiv eu, care am agenție de turism și se presupune că visez regulile nescrise ale călătoriei: asigurările de călătorie, atât de puternic recomandate, dar nimeni nu le bagă în seamă. Ele îți pot salva portofelul. Și somnul.
Ce trebuie să reținem din episodul Tarom?
Chiar dacă ai plătit, e posibil să nu zbori pentru că N luate câte K motive. Unde N pot fi, pe rând sau concomitent, o grevă, o furtună sau un overbooking în fața căruia chiar nu mai ai ce să faci, indiferent câte locuri în avioanele low-cost ai plătit tu la check in. Overbooking-ul este o practică legală și atât. N-ai ce să-i faci. Bunul Bob Dylan spunea prin 1964 ca “the times, they are a changin’”, iar noi va trebui să înțelegem asta și să ne planificăm viețile cu o marjă de variabilitate.
Sunt Sori Țigăeru și, dacă mai vrei să citești sau să visezi cu ochii deschiși, te invit pe www.haicusori.com. Travel for the story!