Un articol despre orașul Genova sau una dintre cele mai subestimate destinații ale Italiei.
Prima întâlnire cu Genova și motivul pentru care am ales acest oraș, ambele la fel de mișto
Cam cu o săptămână înainte de plecarea în Genova stăteam și mă uitam unde aș putea să fug de zgomot pentru câteva zile. Urma să am un weekend fără responsabilități, o premiera în ultima vreme. Nu voiam să ies și să-l dansez, ci doream mult să-l călătoresc. Singură. În liniștea și în ritmul meu. Apoi am deschis harta și m-am dus, instinctiv și, probabil, de foame, spre Italia. Ceea ce nu mă surprinde, Italia va rămâne mereu una dintre cele mai bune idei de călătorie. Mi-am adus aminte că Liguria, zona din nord vestul Italiei, zonă de care aparține și Genova, era cam singura arie a țării pe unde nu fusesem. Ryan Air m-a aprobat, mi-a dat și niște bilete prietenoase și, uite așa, m–am dus la Genova. Mai exista un motiv pentru care am ales acest oraș dar, despre asta, voi scrie într-un articol separat, că e mai de corazon treaba, așa că mai las să se așeze lucrurile nițel. Până atunci însă, Genova mi-a demonstrat în două zile și câteva ore că este una dintre cele mai subestimate și la îndemână destinații pentru cei care călătoresc din România. De la biletele de avion, destul de omenești la preț, și până la arhitectura, vibe-ul și oamenii orașului. Să începem, deci.
De ce să mergi la Genova, cu ce ajungi acolo și unde e bine să te cazezi?
Din start am pentru tine 3 motive pentru care te îndemn să mergi la Genova. Primul, posibil cel mai important, e că zborurile sunt, cât de cât, ieftine. Dacă faci o simulare pentru luna mai, iese undeva la maxim 100 euro.
Al doilea motiv, cumva legat de perioada simulată mai sus, mai exact de numărul de zile, este că vei avea timp să vizitezi Genova, dar și să iei trenuri spre orașele de pe lângă. Poate fi chiar Milano, poate fi chiar Cinque Terre, Portofino sau, de ce nu, o destinație cel puțin interesantă, despre care voi scrie în viitor, descoperită chiar acum, la 20 minute cu trenul de Genova.
Și am ajuns la al treilea motiv care, da ai ghicit, e chiar Genova. Un oraș fabulos, în care te simți ca într-un muzeu. Pentru că asta și este, un muzeu în aer liber. Cu străduțe înguste, clădiri vechi și extrem de bine întreținute, restaurante și terase, galerii de artă, veselie, oameni respectuoși și aer relaxat.
Pentru cazare îți recomand să cauți în zona Piazza De Ferrari. Este în centrul istoric și îți va satisface toate dorințele logistice: aproape de străduțe și variante doldora de restaurante, aproape de port, aproape de gară, acolo vine și autobuzul de la aeroport, Vola Bus. Pentru că am călătorit singură, eu am ales varianta Airbnb, mai simplu și la îndemână.
Ok, ai ajuns, now what?
Păi te apuci și bănănai, descoperi și te bucuri de libertate. Și, apropo de asta, eu am avut 2 zile și niște ore cu atâta libertate, încât am ajuns sa merg în jur de 20.000 pași/zi.
Îți recomand să începi cu Galata Museo Del Mare, un loc cum rar mi-a dat să văd. Și zic să începi cu el pentru că va fi atracția care îți va consuma cel mai mult timp. Intrarea costă 17 euro, are 4 etaje și o superbă terasă de unde se vede orașul. Înauntru vei găsi istorii nebănuite ale războiului și informații despre viața oamenilor de pe bărci, o galeră și o barcă brigantine la scara reală, istorii despre Christopher Columbus, dar și partea care m-a emoționat cel mai tare, poveștile imigranților, sensibil și atât de real reproduse prin butaforii și fotografii.
După ce ieși din muzeu, la doar câțiva pași și inclus în traseu, se află un submarin. Să cobori în el și să vezi cum funcționează totul, sa te plimbi prin el și să experimentezi viața pe care o au cei care lucrează în așa condiții mi se pare o experiență cel puțin inedită. Eu am marcat a treia vizita într-un submarin și mi-a plăcut.
Dacă tot ești în port și vrei să hrănești copilul din tine, mergi si la Acquario di Genova, intrarea este 29 euro și merită. Eu m-am pierdut cu gândurile uitându-mă la pereți întregi de acvarii cu meduze de toate națiile, formele și culorile, pește sabie și, în premieră pentru mine, am văzut prima dată o pisică de mare și peștele unicorn.
Lângă Piazza De Ferrari se află Domul din Genova și Biserica San Lorenzo (actual în renovare exterioară). Via Garibaldi este strada pe care vei găsi toate magazinele lumii și, dacă ești fan cumpărături, o zi clar o poți petrece pe aici.
Tot în Piazza de Ferrari se află și Opera Teatro Carlo Felice care are afară o mică terasă cu cele mai bune foccacia. Recomand locul pentru micul dejun. Plus potrivitul pahar de prosecco.
Și uite aici un pont. Orașul Genova este construit ca un amfiteatru, așa că poți fi sigur de străduțele în pantă, de scări printre case, scări care duc spre locuri nebănuit de fantastice. Desigur, poți alege să dibuiești traseul autobuzului sau să să urci pe jos vreo 30 minute, așa cum a făcut yours truly, până la locul de belvedere asupra Genovei. Se cheamă Belvedere Casteletto și îl găsești, făra probleme, pe google maps. Din punctul meu de vedere, acolo se produce adevărata magie a Genovei. Dacă te prinzi cam în ce perioadă a înserării este “ora albastră” – momentele în care cerul devine albastru închis și luminițele orașului și ale portului se aprind, s-ar putea să te consideri un norocos. Ochii vor avea parte de o panoramă de nedescris, iar sufletul îi va urma.
Recomandări pentru mâncare
Pentru mic dejun – așează-te la Opera Teatro Carlo Felice din Piazza de Ferarri și savurează un prosecco și niște focaccia cu șuncă și pentru mine
La Cialtroneria este un restaurant pe străduțele din spatele pieței Ferrari. Acolo au o terasă micuță, cu scaune și mese puse pe macadam. Am mâncat un Pansoti in Salsa di Nocci pe care acum l-aș recomanda. Ceea ce spune multe. Las aici meniul din ziua aceea, poate te inspiră.
În piața catedralei San Lorenzo se află Oltre Confine, un restaurant cu bar și karaoke. Am mâncat acolo o pizza cu pesto destul de cinstită, a costat 12 euro și a fost gustoasă.
Iar pentru desert am descoperit J’aime les Crepes, o creperie superbă, unde aș fi stat mai mult să-i aflu povestea, pentru că era plină de rafturi cu cocoși, dar mi-am dat seama că îmi va lua oricum destul de mult timp să mă hotărăsc ce sa aleg.
Și dacă tot te plimbi prin centrul Genovei, ar fi frumos sa bagi capul și la galeria de artă a Virginiei Elena Patrone, ilustrator și autor. Pentru câteva minute vei simți că ai intrat într-o alta lume, una a acceptării de sine unde puterea artei îți arată cum tu te poți schimba, cum poți deveni un om mai bun pentru tine și cei din jurul tău. Și dacă ajungi, spuni un hello din partea lui Sori de la București? Meeeerci!
Până la urmă
Nu știu dacă te-am convins să mergi la Genova. Haios este că intenția mea n-a fost asta. Îmi doream însă ca, prin acest articol, să îți deschid ochii către o destinație accesibilă din multe puncte de vedere. Mie mi-a plăcut atât de mult încât am plecat de la Genova cu gândul că aș organiza o călătorie de grup aici. Și, pe lânga Genova, aș ieși din oraș cu trenul spre Nervi și alte orașe de la malul mării. Sunt fabuloase și ele, un fel de Cinque Terre, fără turiști. Ce zici? Te aștept cu un feedback, lasând un comentariu mai jos.