Inle Lake – Myanmar | Satele Lacustre

Primele zile ale calatoriei in Myanmar m-au puratat spre Inle Lake. Ne-am imbarcat pe o barca si am pornit spre cateva dintre satele lacustre din acea zona. Drumul cu barca dura cam 15 minute, de la un sat la celalalt, iar pe timp de zi, avand in vedere ca afara erau 35 C si o umiditate pentru care nu eram chiar antrenata, faptul ca barca mergea uneori cu viteza nu facea decat sa ma bucure, in loc sa ma tina atenta la faptul ca eram foarte aproape de apa. Asa e la drum, inveti sa iti depasesti cateva frici.

Una dintre opriri s-a facut la o piata in care, atunci cand am intrat, primul contact vizual a fost cu acest spalator de vase.

M-am uitat, inițial, la apa cu care clătea vasele şi m-am minunat. Apoi el a ridicat privirea şi, cu cele mai simple gesturi din umeri, mi-a dat de înțeles că, pur şi simplu, aşa merge treaba acolo. O oală mare pentru înmuiat, una pentru clătit şi mult, mult aer pentru uscat.

Acolo, in piata, am avut ocazia sa stau pe jos, alaturi de oamenii care isi adusesera marfa la vanzare, marfa pe care au asezat-o pe niste plastice, pe pamantul acoperit, din loc in loc, cu iarba. I-am suprins cum se tundeau unii pe altii, cum isi pregateau masa, atat lor cat si turistilor, in ceaune improvizate pe langa tarabe, cum isi aprindeau unii altora tigarile cu gesturi pline de prietenie si cum, spre mirarea mea, se ajutau si isi carau reciproc sacii de cartofi sau mai stiu eu ce alte legume. Si toate acestea, cu un zambet constant pe buze.

Am incercat timid sa suprind viata simpla a unei zi dintr-o piata de pe Inle Lake, mai jos:

 

 

As fi ramas acolo, cu ei, sa incerc sa stam de vorba pentru a intelege mai mult decat ceea vedeam. M-au bucurat pentru ca nu s-au ascuns de aparatul foto, ba din contra, au inteles ca atunci cand le faceam un portret, aveam impreuna un moment de comunicare reciproca, un nou motiv de bucurie, mai apoi, cand le aratam fotografia.

Am plecat din piata dorind sa revin. Poate ca asta este si magia locului, in sinea lui.