SITUL ISTRIA – oaza de liniste si istorie

In tura de o zi pe care i-am acordat-o, de aceasta data Dobrogei, am reusit sa ajung si la Cetatea Histria. Asta este, recunosc, nu stiam nimic despre ea. Absolut nimic. Pot insa, sa imi platesc pacatele, prin dorinta mea continua de cunoastere.

Cand plec cu masina prin tara, cel mai bun „coleg de traseu” ramane Google Maps-ul. De el nu ma despart, si cred ca sunteti de acord cu mine ca va ramane cel mai fidel companion.

Dupa ce am parcat in fata Muzeului Histria, am aflat ca, pentru a il putea vizita, este nevoie sa platesc 20 lei, iar pentru vizitarea cetatii in sine, trebuie platiti inca 14 lei (nu mai sunt sigura daca 14 sau 12 lei). Zis si facut, doamna de la ghiseu mi-a taiat biletul, si am purces.

Am sa va arat o singura poza din interiorul muzeului, pentru ca pur si simplu, de aceasta data, am uitat sa trag cateva cadre in interior.

Rumaenien Reise 2016-1-19

Muzeul, foarte bine ingrijit, mai avea un singur vizitator, in afara de mine. Cladirea parea noua, insa m-am intristat sa vad calitatea proasta a printurilor de pe pereti, cumva incropite din cartoane mari pe care, probabil angajatii care au vrut sa faca frumos, au lipit cartoane albe, apoi poze trase la imprimanta. E pacat de toata istoria de acolo.

Dupa ce m-am plimbat printre toate piesele de arheologie greaca, bizantina si romana, admirandu-le pe fiecare in parte, am purces prin curte spre ruinile cetatii Histria.

Nu-mi imaginam ca aceasta cetate, care se afla pe malul lacului Sinoe si care a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. (anul 657 i.e.n. dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet, este atat de mare. Cred ca m-am plimbat cam 2 ore in stanga si in dreapta, in sus si in jos, ratacindu-ma de 2 ori.

Un loc fascinant de linistit, Cetatea Histria este cea mai veche asezare urbana din tara noastra, fiind descoperita incepand cu anul 1914, atunci cand sapaturile arheologice au scos la iveala multe monumente si materiale arheologice.

Rumaenien Reise 2016-1-25

Rumaenien Reise 2016-1-31

Rumaenien Reise 2016-1-29.jpg

Rumaenien Reise 2016-1-32

O atmosfera extraordinar de linistita. Si parca si acum imi vine sa ma sui in masina si sa o tai spre Dobrogea.

Daca doriti sa stiti despre toate datele istorice si ce s-a petrecut pe acolo, pe vremurile cand noi nici nu eram, va indemn cu multa convingere sa bateti pana acolo. Merita!

Ah, cat pe ce sa uit! Cand am iesit de la toaleta din muzeu, privirea mi-a fugit spre dansul:

Rumaenien Reise 2016-1-22

Multumesc, inca o data, Dobrogei cea vesnic uimitoare!

0 thoughts on “SITUL ISTRIA – oaza de liniste si istorie

  1. Pentru mine, Histria este una din amintirile acelea deosebite din viata, care nu se aseamana cu nimic altceva. Am avut sansa sa locuiesc pe santierul arheologic, laolalta cu studentii si cu profesorul lor minunat, care a fost Alexandru Suceveanu. Nu am nimic comun cu domeniul, dar am stat la masa cu ei, am asistat la prelegerile lor din muzeu, la discutiile lor aprinse cand descopereau cate ceva si creau deja o poveste, m-am plimbat printre ruine, la fapt de seara, am stat in casa in care obisnuia sa locuiasca si Vasile Parvan. A fost extraordinar si acum imi mai hranesc sufletul cu amintirile acestea.